Technologia pakowania próżniowego
Technologia pakowania próżniowego

Technologia pakowania próżniowego, oprócz wydłużenia okresu świeżości żywności, otwiera przed nami szereg dodatkowych możliwości związanych z nowoczesnymi metodami marynowania, przygotowania potraw do specjalnej obróbki termicznej w odpowiednim opakowaniu, metodą sous vide – tzw. slow cooking, a także ochroną produktów niespożywczych przed dostępem powietrza i wilgoci. Pakowanie próżniowe sprawia, że mięso zamknięte w szczelnym opakowaniu lepiej wchłania marynaty, pozwalając na osiągnięcie w krótkim czasie efektu odpowiadającego kilkunastu godzinom obróbki w tradycyjnych warunkach.

Wpływ pakowania próżniowego na trwałość żywności
Wpływ pakowania próżniowego na trwałość żywności

Na skalę korzyści wynikających z pakowania próżniowego żywności ma wpływ wiele czynników. Nie wszystkie jesteśmy w stanie kontrolować w wystarczającym stopniu (np. wilgotność produktu, która ma znaczący wpływ na jego trwałość), ale wiedza o tych zależnościach pozwoli nam optymalnie wykorzystać zalety tej metody i ograniczyć marnowanie jedzenia. Dzięki zastosowaniu wysokich standardów higieny produkcji i przechowywania opakowań, produkt spożywczy może być dobrze chroniony przed dostępem bakterii, grzybów i pleśni a także tlenu, który przyspiesza ich namnażanie.

Pakowanie próżniowe produktów spożywczych
Pakowanie próżniowe produktów spożywczych

Przedłużenie trwałości produktów spożywczych, ochrona wartości odżywczych oraz walorów smakowych to najważniejsze oczekiwania producentów i konsumentów żywności. Producenci, nastawieni na zysk, wybierają często najbardziej opłacalne dla siebie rozwiązania, natomiast świadomi konsumenci, preferują metody przemyślane i bezpieczne dla zdrowia. Pakowanie próżniowe umożliwia znaczące wydłużenie okresu trwałości bez negatywnego wpływu na walory smakowe.

Zalety pakowania próżniowego
Zalety pakowania próżniowego

Odpowiedzią na potrzeby związane z redukcją ilości chemicznych środków konserwujących (których stosowanie ma na celu spowolnienie procesów psucia, związanych z rozwojem bakterii, a nie pozostaje obojętne na stan naszego zdrowia), jest rozwój bezpiecznych metod ochrony produktów spożywczych, m.in. poprzez usunięcie powietrza z wnętrza opakowania oraz zastosowanie izolacji zawartości przed wpływem otoczenia.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Waluty
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Paczkomaty) już od 300,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl